Schooljaar 2014/2015

Museum Oold Ark

Gereedschap met een verhaal

Het museum 'Oold Ark' biedt de jeugdige bezoeker een kijkje in de tijd dat alles nog met handgereedschap gedaan werd. Gereedschap waar de slijtage door de lichamelijke inspanning van af te lezen is. Gebruikt bij verschillende beroepen, vaak uitgeoefend onder zware en armoedige omstandigheden.

 Ambachtsman

De meeste gereedschappen komen uit de verzameling van Albert Mulder.

Het museum 'Oold Ark' haalt verdwenen beroepen uit de vergetelheid. De expositie is fraai vormgegeven door het gereedschap zoveel mogelijk in werkplaatsjes te tonen, die het uitoefenen van de oude ambachten laten zien.

Alles is zo opgezet, dat het lijkt alsof de ambachtsman er zo uitgestapt is. Er zijn gereedschappen te zien van oude ambachten, zoals de Veenderij, de Smid, de Schoenmaker, de Timmerman, de Boer, de Kaasmaker, de Schilder, de Huisvrouw en zo voort.

Maar waarom is dit museum zo bijzonder?

Omdat het publiek/ de kinderen het gereedschap niet alleen kunnen bekijken, maar ook in de hand mag nemen en sommige dingen mag uitproberen. Dit benadrukt het open karakter van het museum.

Schoolklasje van weleer

Voor de kinderen is er een oud schoollokaaltje, waar in een oude schoolbank met een griffel op leitjes geschreven kan worden. Voor schoolklassen zijn er educatieve programma's, waarbij kinderen spelenderwijs meer te weten komen over gereedschap en beroepen.

adresgegevens

Museum Oold Ark
Lyclamaweg  15a/b
8423 TD Makkinga
Tel. 0516 441734

www.museumenmolenmakkinga.nl